Låt mig presentera min vän Tamanuoljan

Mitt första möte med Tamanuoljan tog mig in i den gamla tobaksaffären som låg mitt i den djupaste gröna moss-skogen. Det är en djupgrön kraftfull växtolja med en kraftfull klorofyllig doft! När jag är som torrast använder jag gärna tamanuoljan tillsammans med meadowfoam och gurka olja. Har man pormaskar och finnar använder man den med fördel tillsammans med pumpafrö- och tistelolja.

Tamanu kallades förr Calophyllum och användes till alla sorters acne, till finnig hud, pormaskar & ärr med framgång. Så även idag plus till många fler hudbehov. Den har ansetts förebygga nya utbrott av acne genom att vara antibakteriell förse dermis/läderhudens kollagen, elastin och reticulin med fina fettsyror för att förhindra ful ärrbildning och mjuka upp gammal ärrvävnad. Idag vet vi att oljan håller det och mer. Den är vårdande på eksem, irriterad hud, blandhy, åldrad hud, inflammerad och irriterad hud. Den har intressanta fettsyror som gör den användbar till i princip alla hudproblem och hudtyper. Använd på rengjord hud med några droppar, massera in noga och fyll på vid behov. Oljan är en kär gammal vän med egenskaper och verkningsområden som vi tycker fler borde lära känna. 

Tamanu  Calophyllum Inophyllum

Familj: Calophyllaceae 

Ursprung: Sydostasien. 

Utvunnet från: Frukten/nöten. 

Färg: Mörkt grön.
Doft: Grön, kryddig klorofylldoft som sitter kvar en stund för att sakta försvinna. 

Konsistens: Känns först lite fet men oljan absorberas snabbt in i huden och lämnar ingen kladdig yta.